Loviliitos

Lovi- eli litsiliitos muistuttaa tasotappiliitosta, mutta reiän tilalla on työkappaleen läpi menevä lovi, jolloin se on helpompi valmistaa. Sitä käytetään tavallisesti kulmaliitoksena. Liitoksessa on tavallisesti useita tappeja riippuen työkappaleen paksuudesta. Liitos on näkyvä ja huolellisesti tehtynä sillä on merkittävä rooli tuotteen ulkonäön muodostuksessa.

 

Yksi – ja kaksilovinen loviliitos

Loviliitoksen suunnittelu

Lujuus

Liitoksen pitkäaikaislujuus on parhaimmillaan sen ollessa pienehkö. Liitoksen kasvaessa kosteusliikkeet kasvavat ja se heikkenee ajan myötä. Heikkeneminen johtuu siitä, että kulmaliitoksessa puun syyt ovat vastakkain. Siksi liitosta ei tulisi tehdä 100 cm2 suuremmaksi.

Mitoitus

s = liitoskappaleen paksuus
t = loven/tapin paksuus

Valmistus

Liitos voidaan valmistaa alajyrsimellä tai tapituskoneella ja jos tapit ja lovet ovat saman paksuisia, ne voidaan tehdä samoilla terillä.

Ongelmana työstössä on se, että se tehdään kohtisuoraan syitä vastaan mikä aiheuttaa repimistä terän tullessa ulos puusta. Se voidaan estää vasteella mutta usein se ei toimi, erityisesti pitkään työstettäessä. Parempi tapa on hyväksyä repiminen ja työstää ne pois syynsuuntaisesti liitoskoneistuksen jälkeen.

Hyvin tärkeää valmistuksessa ovat liitostoleranssit. Jos tappi on ohuempi kuin reikä, liitos on helppo kokoonpantava, mutta se ei näytä hyvältä ja lujuus on heikko. Kun tappia paksunnetaan, ulkonäkö ja lujuus paranevat, kunnes tappien paine halkaisee puun. Liian tiukka tappi pyyhkii kokoonpanossa liiman pois liitoksesta ja lujuus jää heikoksi. Jos liitoksessa on vain yksi tappi, se voidaan tehdä 0.2 mm reikää paksummaksi liitoksen lujuuden maksimoimiseksi.

Loviliitoksen hyödyt ja haitat

  • Helppo valmistaa myös eri kulmiin
  • Varsin luja mitoituksesta riippuen
  • Tarvitsee huolellista työtä ollakseen visuaalisesti siisti

Yleisin loviliitoksen käyttökohde on kehykset ja ikkunapuitteet.