Juniperus communis

Kataja

  • En (S)
  • Juniper (GB)
  • Wacholder (D)
  • Le genévrier (F)

Levinneisyys

Katajan on levinnyt laajalle maapallon pohjois-puoliskolla. Se kasvaa luontaisesti koko Euroopassa ja laajalla alueella Aasiassa. Monista katajalajeista vain yksi kasvaa Suomessa. Se kasvaakin koko maassa.

Kasvupaikka

  • Kataja ei ole kasvupaikan suhteen tarkka, mutta se tarvitsee paljon valoa.
  • Parhaita kasvupaikkoja katajalle ovat valoisat ja avoimet rinteet, joissa siitä kasvaa pylväsmäisiä.
  • Se kasvaa sekä karuilla kallioilla että rehevissä lehdoissa.
  • Katajan kasvatuksessa ovat parhaita ravinteikkaat, kalkkiperäiset maat.
  • Kataja kestää hyvin pakkasta ja tuulia.

Kasvutapa

  • Kataja on erittäin hidaskasvuinen ja pitkäikäinen, joten se voi elää jopa 1000-vuotiaaksi.
  • Se kasvaa usein pensasmaisena, mutta joskus siitä voi kasvaa jopa 10 metrinen puu.
  • Kataja onkin sopeutunut hyvin erilaisiin kasvuolosuhteisiin.
  • Puumaisten ja pylväsmäisten katajien ottaminen luonnosta on kielletty asetuksella.
  • Katajakedot kuuluvat luonnonsuojelulain nojalla suojeltuihin luontotyyppeihin.
  • Kataja jätetään usein koskematta hakkuissa, ellei siitä ole huomattavaa haittaa.
  • Laadukas ja jalostuskelpoinen kataja on runkomainen ja rinnankorkeusympärysmitta on vähintään 10 cm. Rungossa ei saa olla oksia metrin alueella ja siitä eteenpäin oksat sallitaan, muuta rungon tulee olla haaraton.

Puuaineksen ominaisuudet

  • Katajan tuoksuva puuaines on pehmeää, sitkeää, tiivistä ja erittäin kestävää.
  • Manto on punertavankellertävä ja sydänpuu keltaruskeaa, eivätkä ne erotu selvästi toisistaan.
  • Puuaines on erittäin lahon kestävää.
  • Puuaines kuivuu hitaasti ja kutistuu, mutta se ei kieroudu tai halkeile.
  • Puun työstäminen on helppoa, mutta sen halkaisu on vaikeaa.
  • Katajan kaataminen puuaineksen jalostamiseksi ja myymiseksi on sallittua, vaikka puumaisten ja pylväsmäisten katajien ottaminen kaupalliseen tarkoitukseen on kiellettyä (asetus 450/1992).
  • Ilmakuivan sahatavaran paino 550 kg/m3.

Käyttö

  • Katajasta valmistetaan perinteisesti erilaisia astioita ja koriste- ja käyttöesineitä.
  • Katajanmarjoja on käytetty lääkkeinä ja mausteena.
  • Katajan savu ja sen marja antavat myös makua erilaisille elintarvikkeille.