Terva ja suopa

Terva eli hautaterva

  • voidaan sekoittaa kuivuvien luonnonöljyjen kanssa
  • ohentaminen havupuutärpätillä
  • työvälineiden pesuun käy mineraalitärpätti
  • paras tulos pelkän tervan käytössä saadaan kuivalle puupinnalle paahtamalla ja/tai kuumana sivelemällä

Hapen, auringon, veden yms. vaikutuksesta terva haurastuu, joten etenkin veneen ulkopinnalla suositeltavaa tervan kimmoisuuden ja joustavuudenkin parantamiseksi on käyttää jotakin kuivuvaa luonnonöljyä esim. kiinanpuu-, pellava- tai hamppuöljyä.

Tervan tai runsaasti tervaa sisältävien aineiden päällä ei mikään muu maaliaine pysy kunnolla. Myöskään tervaa sisältävät maaliaineet eivät pysy kunnolla aikaisemmin öljyttyjen, lakattujen tai maalattujen pintojen päällä.

Käyttö: tehokkaaseen uuden puun tai aikaisemmin tervatun puun suojaamiseen ja kyllästämiseen ulkona, kuten hirsirakennuksiin, laitureihin, ulkokalusteisiin tai puuveneille sekä joissakin tapauksissa myös sisätiloihin

Vanha tervan sekoitusohje
1 osa pellavaöljyvernissaa, hamppu- tai kiinanpuuöljyä
1 osa tervaa
1 osa mäntypuutärpättiä

Nykyiset vernissat ja maaliöljyt eivät sisällä homeentorjunta-aineita (ennen lyijy), joten homehtumisen estämiseksi on seokseen lisättävä jotakin homeen torjuntaan hyväksyttyä ainetta. Alan maaliliikkeistä on saatavilla erilaisia puunkyllästeitä, jotka sisältävät riittävän homesuojan.

Kuluttajan on itse tuoteselosteista lukemalla löydettävä puunkyllästeen yhteensopivuus tervan kanssa. Valistunut myyjä kyllä osaa asiassa opastaa. Puunkyllästeet toimivat sellaisenaan tai niihin voidaan lisätä tervaa suhteessa 2:1 tai 1:1.

Suopakäsittely

  • suojaa sellaisenaan lian imeytymiseltä, lattiat kuitenkin uusintakäsiteltävä säännöllisesti
  • ei suojaa täysin pinnalle jätetyn nesteen imeytymiseltä
  • käsitellylle suopapinnalle ei saa käyttää sulfo- tai ammoniumkloridipitoisia pesuaineita
  • työvälineinä normaalit pesuvälineet

Käyttö: öljyttyjen pintojen puhdistukseen ja ylläpitoon sekä paneelien värittömänä suojakeinoina. Saatavana värittömänä sekä valkaistuna versiona, joka antaa vaalean sävyn ja korostaa vaaleasta öljystä saatua sävyä

Tiivisteen seossuhde

ensimmäisellä käsittelykerralla 2dl / 10l vettä

seuraavilla käsittelykerroilla 0,5dl / 10l vettä