Isolastulevyt

OSB-levy

OSB on kolmikerroslevy, joka on liimattu syynsuunnaltaan pitkistä (10–15 cm) ja ohuista (0,7 mm) puulastuista eli strandeista. Strandien leveys vaihtelee 5 – 30 mm välillä. Pitkät lastut suunnataan siten, että ylä- ja alapinnan lastut ovat syynsuunnaltaan samaan suuntaan ja keskikerroksen lastut poikittain pintakerrokseen syynsuuntaan nähden. Näin levystä muodostuu rakenteeltaan vaneria muistuttava, ristiinliimattu rakenne. Lastujen ristiinliimaus vähentää levyn kosteuselämistä ja antaa pintakerrosten strandien suunnassa hyvän taivutuslujuuden.

Levy on Pohjois-Amerikassa korvannut havuvaneria varsinkin talonrakennuksessa. OSB liimataan säänkestävällä liimalla, joten levyn kastumisesta rakennusaikana sateessa ei ole suurempaa haittaa. Raaka-aineena käytetään usein puulajeja, jotka ovat edullisia, esim. haapaa ja havupuita. Vaikka nämä ovat lujuudeltaan heikkoja, puristetaan levy liimausvaiheessa hyvin korkealla paineella ja lämmön avulla kasaan, jolloin lopputuloksena on luja levy. Levyä valmistetaan suuria määriä USA:ssa, mutta joitakin tehtaita on aloittanut toimintansa myös Euroopassa.

Materiaalin ulkonäkö on varsin erikoinen, mutta sillä ei ole merkitystä rakennuskäytössä, jolloin se jää piiloon katto-, välipohja- ja seinäraketeissa. Toisaalta erikoisen ulkonäkönsä vuoksi sitä on alettu jättää  myös näkyviin, esim. messuosastojen seinärakenteissa.

Ominaisuudet ja käyttö

  • OSB on kosteutta kestävä puurakentamisen peruslevy. Kosteus saattaa kuitenkin turvottaa levyn reunaosia ellei reunaa ole suojattu valmistuksen yhteydessä esim. vaharuiskutuksella. Voimakkaasti puristettu puu turpoaa reunoiltaan helposti ja toisaalta kosteus ei korkean tiheyden vuoksi pääse  haihtumaan pois, jos sitä on levyyn imeytynyt.
  • Edullisen hintansa ja lujuutensa vuoksi sitä käytetään USA:ssa suuria määriä puurakentamisessa käytettävien teollisesti valmistettujen puupalkkien uumalevynä. Muita merkittäviä kohteita ovat mm. pakkaukset ja erilaiset tilapäisrakennelmat.
  • Levyn pintaa ei tavallisesti ole hiottu eikä levyn paksuutta ole kalibroitu tarkaksi. Pintaan on sen sijaan tavallisesti leimattu levyn lujuuden kannalta oikea käyttösuunta ja vaadittavat hyväksymismerkinnät sen lujuudesta.

Intrallam -levy 

Intrallam on pitkistä ohuista lastuista valmistettu puupalkkituote. Valmistus muistuttaa OSB-levyn valmistusta, mutta nyt kaikki lastut suunnataan samaan suuntaan, jolloin saadaan luja ja pitkä levyaihio. Levy sahataan sitten sopivan levyisiksi paloiksi, jotka syrjälleen käännettyinä toimivat kannatinpalkkeina puurakentamisessa.

Kuten OSB-levyn valmistuksessa, raaka-aineena käytetään usein puulajeja, jotka ovat edullisia, esim. haapaa ja havupuita. Vaikka nämä ovat lujuudeltaan heikkoja, puristetaan levy liimausvaiheessa hyvin korkealla paineella ja lämmön avulla lujaksi tuotteeksi. Itrallam liimataan säänkestävällä liimalla.

Tuote kilpailee viilulaminaattipalkkien (kertopuu) kanssa markkinoilla. Suomessa Intrallam-tyyppisiä palkkeja ei ole juuri tullut käyttöön.