Pajupillin teko-ohje

Parasta aikaa pajupillin tekemiseen on toukokuusta keskikesään, jolloin pajun jälsisolukko on pehmeää ja kuori irtoaa helposti. Pajun katkominen ei ole jokamiehen oikeus, vaan siihen on oltava maanomistajan lupa.

Pillin tekemiseen tarvitset:

  • Suoran ja ehytkuorisen, sormenpaksuisen ja 15 cm pitkän pajun oksan
    (myös pihlaja ja harmaaleppä käyvät pillipuuksi)
  • Puukon

 

Ohje

  1. Leikkaa oksan toinen pää vinoksi. Tästä tulee suukappale.
  2. Noin 2-3 cm vinosta päästä tehdään pieni lovi, joka ulottuu puuaineeseen. Pyöräytä puukolla kuoren paksuinen viilto oksan ympäri 5-10 cm lovesta.
  3. Tämän jälkeen kuori irrotetaan varovasti viillon ja soittopään välistä, ensin koputtelemalla ja kiertämällä sitä edestakaisin, niin että se löystyy. Vedä kuori varovasti pois, se on saatava ehjänä irti!
  4. Kun kuori on irti, veistetään soittopään ja loven välistä palanen pois pinnasta. Myös lovea suurennetaan.
  5. Aseta kuori takaisin ja pajupilli on valmis.

Jos pajupilli ei toimi, olet ilmeisesti veistänyt liian pienen palasen pois pinnasta tai sitten lovi ei ole tarpeeksi syvä.