Tuohi irtoaa parhaiten kevät- ja keskikesällä…

Maailman vihreistä laaksoista löytyy monia puulajeja: hopealehtisiä ja pronssirunkoisia, karvaisia ja piikillisiä ja jättikokoisia. Vain yksi puu on valkoinen kaunis morsian ympäri vuoden: koivu.

Koivu on kuin luotu ihmisen hyvinvointia varten. Talvella se lämmittää, kesällä viehättää ja saunassa parantaa. Sanotaan, että koivumetsässä ilma on hygieenisempää kuin leikkaussalissa. Siihen on selkeät syyt. Koivu on tuohen peittämä. Tuohi sisältää runsaasti betuliinia. Betuliini on luonnon penisilliini, voimakas antiseptinen aine. Lisäksi tuohessa on hopeayhdisteitä. Nämä ainutlaatuiset tuohen yhdisteet karkottavat hometyyppisiä itiöitä.

Tuohi oli yleinen materiaali vielä 1800-luvulla. Kontit, lötöt (matala varreton virsu) ja korit punottiin tuohinauhasta. Tuohisessa leipälaatikossa leivonnaiset säilyivät tuoreina monia päiviä, virsussa jalka pysyi terveenä ja tuohirasioissa korut kiilsivät kauan. Kattoeristeenäkin tuohi oli korvaamaton.

Nykyisin tuohta käytetään perinteisten kohteiden lisäksi myös uusissa sovellutuksissa. Yhdistämällä tuohta metalleihin esim. kahvoissa ja painikkeissa ja käyttämällä tuohen laminointia on saatu uusia käyttökohteita tuohelle. Tuohimurskelevyä voidaan hyödyntää mm. akustiikkalevynä, sekä huonekalu- ja lattiamateriaalina. On myös alustavasti selvitetty mahdollisuutta hyödyntää koivuteollisuuden kuorintajätettä jalostamalla sitä rakennusteollisuuden käyttöön sisustuslevyksi, äänieristeeksi ja korkin korvikkeeksi. (Tuohi Teollisessa Tuotteessa -projektin väliraportti). Lahden Sibelius-talon tuohisisustus on osaltaan lisännyt tuohen arvostusta.

Tuohi irtoaa parhaiten kevät- ja keskikesällä eli kesäkuusta heinäkuun alkuun. Kostealla paikalla kasvaneesta oksattomasta hieskoivusta saadaan parasta tuohta. Tuohi irrotetaan kuivalla säällä joko nauhana tai levynä. Nauhat kierretään kiepille luonnollista kiertymissuuntaa vastaan eli valkoinen puoli ulospäin. Tuohilevyt pinotaan päällekkäin valkoiset pinnat vastakkain ja pannaan painon alle oikenemaan. Sopiva paikka tuohien säilytykselle on hieman kostea ulkovarasto. Tuohimateriaalin saatavuus on melko varmaa, mutta keruun koneellistamattomuus tekee raaka-aineen hankkimisen hitaaksi, ja lisäksi keruuaika kesässä on kovin lyhyt. Kerääminen tehdään maanomistajan luvalla kaadettavaksi tuomituista koivuista.