Liitosten arkki

Erilaisten puurakenteiden kokoaminen on kautta historian varioinut erilaisia liitoksia, jotka ovat käyttökelpoisia tänäkin päivänä. Egyptissä tehtiin laadukkaita puuliitoksia jo 4000 vuotta sitten. Liitosten kulttuurilliset ominaispiirteet ovat ajan saatossa kehittyneet mm. elintapojen, saatavien materiaalien, työkalujen ja sääolosuhteiden ehdoilla.

Japanilaiset omaksuivat laajalti liitosoppia ja kulttuurillisia vaikutteita Kiinasta. He ovat kehittäneet niistä itselleen tunnusomaisia ja käyttökelpoisia ratkaisuja. Samoin voidaan kuvitella länsimaisten puuseppien ottavan oppia ja vaikutteita rikkaasta liitosmaailmasta yli kulttuurirajojen. Innovaatioille on myös tilaa, nyt kun moderni teknlogia on käytettävissä ratkaisemaan esim. arkkitehtuurin rakenteellisia ongelmia.

 

Liitoksista on tullut myös tärkeä esteettinen tekijä. Vaikka liitokset ovat usein rakenteisiin piilotettuja, halutaan joissakin kohdin osoittaa ammattitaitoa esiin tuoduilla koristeliitoksilla.
Liitosten arkki -sivusto on kattava esitys erilaisista puuliitoksista rohkaisuksi nykyaikaiselle länsimaiselle rakennesuunnittelulle. Perinneliitosten lisäksi myös rinnalle tulleet innovaatiot esitellään käyttökelpoisina ja käytössä olevina rakenteina.