Pikku-Vesijärven puisto

Pikku – Vesijärven englantilaistyylinen maisemapuisto on rakennettu Lahden kartanon maille 1950-luvulla. Puisto on Vesijärven entisen lahden ympärillä ja puulajisto alueella  on runsas.

Lahden rakennuskaava-arkkitehti Olavi Laisaari ehdotti vuonna 1946, että Pikku-Vesijärven ranta kaavoitettaisiin virkistyskeitaaksi. Pikku-Vesijärveen laskettiin 1900-luvulla suuresti puhdistettuja ja puhdistamattomia jätevesiä sekä Lahden keskustan katuvesiä. Järven pohja saastui ja sinne kerrostui suuria määriä ravinteita ja muita epäpuhtauksia. Pikku-Vesijärven kunnostuksessa poistettiin 58 000 m³ likaantunutta sedimenttiä ja sadevesiviemärit siirrettiin Vesijärven puolelle. Veden vaihtuvuutta parannettiin pumppujärjestelyllä, johon liitettiin vesiurut.

Lahti Energian rakentamat vesiurut muodustuvat vesisuihkuista, valoista ja musiikista. Ne ovat pohjoismaiden suurimmat ja yksi Lahden suosituimmista nähtävyyksistä. Upeimmalta vesiurut näyttävät syksyn ja talven pimeinä iltoina.  Urkuesitysten musiikkina kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva- ja pop-musiikkia. Esitettäviksi kappaleiksi on valittu klassikoita, jotka eivät kulu useammallakaan kuuntelukerralla.

 Pikku-Vesijärven puistosta on kehittynyt kaupungin merkittävin viheralue. Puiston alueella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja siellä sijaitsee Karirannan kesäteatteri sekä leikkialue, jossa on astinkivireitti ja leikkilaiva, jonka mastoon pääsee kiipeämään.

Pikku-Vesijärven puisto mainittu myös Lahden kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden julkaisussa merkittävänä 1950-luvun puistosuunnitelmana ja -toteutuksena.