Liitosten arkki näyttely

Erilaisten puurakenteiden kokoaminen on kautta historian varioinut erilaisia liitoksia, jotka ovat käyttökelpoisia tänäkin päivänä. Egyptissä tehtiin laadukkaita puuliitoksia jo 4000 vuotta sitten. Liitosten kulttuurilliset ominaispiirteet ovat ajan saatossa kehittyneet mm. elintapojen, saatavien materiaalien, työkalujen ja sääolosuhteiden ehdoilla. Liitoksista on tullut myös tärkeä esteettinen tekijä. Vaikka liitokset ovat usein rakenteisiin piilotettuja, halutaan joissakin kohdin osoittaa ammattitaitoa esiin tuoduilla koristeliitoksilla.

Japanilaiset omaksuivat laajalti liitosoppia ja kulttuurillisia vaikutteita Kiinasta. He ovat kehittäneet niistä itselleen tunnusomaisia ja käyttökelpoisia ratkaisuja. Samoin voidaan kuvitella länsimaisten puuseppien ottavan oppia ja vaikutteita rikkaasta liitosmaailmasta yli kulttuurirajojen. Innovaatioille on myös tilaa, nyt kun moderni teknlogia on käytettävissä ratkaisemaan esim. arkkitehtuurin rakenteellisia ongelmia.

Liitosten arkki -näyttelyn vuosittain karttuva kokoelma on kattava esitys erilaisista puuliitoksista rohkaisuksi nykyaikaiselle länsimaiselle rakennesuunnittelulle. Näyttely pyrkii esittelemään museaalisten perinneliitosten lisäksi myös rinnalle tulleet innovaatiot käyttökelpoisina ja käytössä olevina rakenteina.

Näyttely avoinna Pro Puu -keskuksen Ullakkogalleriassa 1.5.-30.10.
Talvisin auki vain tilauksesta ryhmille!

Sisäänpääsy:
Aikuiset 5€/hlö
opiskelijat 3€/hlö
ryhmät 3€/hlö

Näyttelyn liitokset ovat tehneet

The University of Traditional Japanese Architecture
Lahden käsi – ja taideteollisuusoppilaitos
Halikon käsi- ja taideteollisuusoppilaitos
Teknillinen korkeakoulu Arkkitehtuuri-osasto
Heinola instituutti

Oy Timber Heart Ltd
Design Element Ay
Hienopuuseppä Markku Kopra
Hienopuuseppä Hannu Toivonen
Arkkitehti Pauli Lindström

Liitokset taiteessa

Professori Mauno Hartman

Hirsisalvokset ja kuvat

Hirsirakentaja Matti Komi

Silta

Puuseppä Sascha Unger
Puuseppä Päivi Salenius