Hirsiliitokset

Hirsi on perinteinen kokopuinen tukkipuusta valmistettu rakennusmateriaali. Niitä varten valitaan suoria ja hyvälaatuisia tyvitukkeja. Hirrestä tehty rakennus on rakenteiltaan yksinkertainen ja kosteusteknisesti ”hengittävä.

Hirsityyppejä on monenlaisia, mutta kaikkia niitä koskevat samanlaiset veistoperiaatteet. Hirteen tehdään varaus- ja nurkkasalvos, jotta hirsikertoja voidaan pinota päällekkäin tiiviiksi seinärakenteeksi. Pyöröhirsiin tehdään koirankaulasalvos, höylähirteen ja sahahirsiin suoranurkka. Perinnerakentamisessa käytetään erilaisia lohenpyrstö- ja hammasnurkkia.

Nurkat ovat hirsirakennuksen tärkeimmät koossapitäjät.  Kun hirsien välinen varaus päättyy nurkassa, salvain on tehtävä lämpimän pitäväksi. Siksi lepopintojen liitokset on tehtävä niin tarkoiksi, että ne saadaan hyvin vähäisellä tilkemäärällä tiiviiksi. Kantavalla väliseinällä on suurin osa yläpohjan kuormasta ja siksi se tarvitsee ulkoseinästä mahdollisimman hyvän tuen. Siksi kantava väliseinä liitetään ulkoseiniin kunnollisella nurkkasalvoksella, vaikka muissa väliseinissä käytettäisiin pyrstöuraa.