Alipainekuivaamo

Alipainekuivauksen (50-400 mbar) etu on matala kuivauslämpötila ja nopea, vähän jännityksiä puuhun aiheuttava kuivaus. Energiankulutus on melko pieni ja mitään puusta haihtuvia aineita ei pääse ilmaan, koska syntynyt höyry tavallisesti lauhdutetaan nestemäiseen muotoon.

Alipainekuivaus perustuu veden kiehumispisteen alenemiseen paineen laskiessa ja ylipaineen muodostumiseen puun sisälle. Puun sisäisen ylipaineen vuoksi vesi kulkeutuu pintaa kohti nopeammin kuin normaalisti. Tästä syystä puun pinnan ja sisäosan välille ei synny jännityksiä aiheuttavaa kosteuseroa. Vesi kiehuu jopa 35-40 oC lämpötilassa, tavallisesti käytetään kuitenkin 50-80 oC kiehumispistettä vastaavaa alipainetta.

Alipainekuivaamo

Kosteus tiivistetään vedeksi tavallisesti kammion ulkopuolella höyryn kuljettua alipainepumpun kautta lauhduttimeen. Osa höyrystä tiivistyy varsinkin talvella kammion sisäseinämiin.

Ongelman alipainekuivaamossa muodostaa lämmönsiirto puutavaraan. Kuivaamokammiossa ei ole ilmaa eikä paljon höyryäkään lämmön siirtämiseksi puhaltimilla lämpöpattereista puuhun. Siksi ainakin puutavaran alkulämmitys tehdään lähes normaalipaineessa.

Muita lämmönsiirtotapoja ovat suurtaajuuslämmitys (RFV) ja metallisten lämpölevyjen käyttö sahatavarakerrosten välissä kuivauskuormassa.

Suurtaajuusalipainekuivauksessa (RFV) eniten vettä sisältävät kohdat lämpenevät nopeimmin ja puun paikallisia ylikuumenemisia voi esiintyä. Suurtaajuusenergia muuttuu lämmöksi puukappaleiden sisässä. Paine puun sisässä kasvaa, jolloin vesi siirtyy hyvin tehokkaasti pintaa kohti. Puun pintaosat eivät ole, eikä niiden tarvitse olla, missään vaiheessa kuivempia kuin sisäosan, josta syystä kuivausjännityksiä ei synny. – Menetelmä soveltuu hyvin ns. ilmakuivan puun aihiokuivaukseen, eli myös pienille kappaleille, jolloin ”ylimääräistä” puuta ei kuivata kuin työvaran verran eikä rimoitusta tarvita. Myös paksuja tukinpätkiä on kuivattu ilman halkeamia, mikä mitenkään muuten tehtynä on lähes mahdotonta.

Suurtaajuusalipainekuivaamo (RFV)

Alipainekuivausta käytetään yleensä arvokkaan ja vaikeasti kuivattavan puun kuivaukseen. Kuivauslaatu on yleensä hyvä, ja halkeilu ja jännitykset vähäisiä. Ilmakuivan puun kuivaus onnistuu ilman värivikoja, tuoreen puun kuivauksessa voi olla ongelmia. Paksulle puutavaralle menetelmä sopii nopeutensa vuoksi.

Ominaisuudet

  • Lyhyt kuivausaika
  • Hyvin vähän kuivausvirheitä
  • Väri säilyy vaaleana, matala lämpötila
  • Sopii hyvin paksuille kappaleille
  • Menetelmänä melko uusi, ei valmiita kaavoja kaikkiin tilanteisiin
  • Lyhyt kuivausaika ei välttämättä tasaa kosteusvaihteluita