Zabo-liitos

Zabo-liitoksen idea on tehdä liitoksesta lujuudeltaan tasotappiliitoksen veroinen mutta helpommin valmistettava. Liitoksen tappiosuus koostuu useista poikkileikkaukseltaan neliömäisistä tapeista. Niitä tehdään kappaleen paksuudesta riippuen yhteen tai kahteen riviin. Valmistusmenetelmä on periaatteessa sama kuin tasotappiliitoksessakin, teräpakka koostuu vain useammasta terästä. Työvaiheita tarvitaan kaksi.

Zabo-liitos suorakulmaisilla tapeilla ja pyöreillä rei’illä

Zabo-liitoksen suunnittelu

Liitoksen idea on rei’issä, jotka tehdään pyöreiksi nelikulmaisen sijaan. Näin ne voidaan tehdä helposti poraamalla. Tärkeätä on reikien oikea koko. Jos tappien koko on 10 mm tehdään reiät 9.5 mm poralla. Kun liitos puristetaan yhteen, joutuvat tapit puristumaan kasaan muodostaen liimauspinnan.

Valmistuksessa täytyy olla huolellinen koska liitos koostuu useasta osasta, muuten kokoonpano voi olla hankalaa. Siksi reiät on syytä porata NC-koneella yhdellä kiinnityksellä mittatarkkuuden varmistamiseksi. Toinen laadun kannalta tärkeä seikka on tappien työstössä repimien estäminen. Tässäkin työvaiheessa NC-ohjattu kone on hyvä, koska sillä on helppo työstää siten että terät leikkaavat joka puolelta puuhun päin. Manuaalijyrsimellä työstettäessä vasteet auttavat, mutta niillä on taipumus kulua, jolloin repiminen lisääntyy.

Zabo-liitos on lujuudeltaan tasoreikäliitoksen luokkaa.