Petsit

Vesipetsi ja spriipetsi, ohenteena vesi tai sprii

Petsaus on puun värjäämistä niin, että puun syykuviointi jää näkyviin. Siinä ei ole sideainetta, joten petsit eivät suojaa puuta, antavat vain värin. Petsien värikirjo on erittäin laaja ja niiden käyttäytyminen erilaisilla puulajeilla entisestään laajentaa sitä. Petsin kuivuttua vuorokauden, tulee pinta suojata öljyllä, vahalla tai lakalla. Spriipetsi suositeltavampi vanhoille ns. entisöitäville tuotteille; tarttuu paremmin hieman epäpuhtauksia sisältävälle puupinnalle kuin vesipetsit. Petsit eivät tartu esim. liiman tai rasvan päälle.

  • Työvälineet: sivellin, rätti, vaahtomuovi tai ruisku
  • Käyttö: huonekalut, myös muut sisätilojen puupinnat, kuten panelointien värjäämiseen

Muita käytettyjä puun väritteitä

Muita puun väritteitä ovat kemialliset väritteet, natronlipeä, ammoniakkihöyry tai valkaisuaineita kuten oksaalihappo, kloridi tai vetyperoksidi.
Niitä käytetään erikois- sekä ongelmatapauksissa esim. oksaalihapolla tai kloridilla voidaan vanhoista huonekaluista poistaa niiden lakka- ja puupinnoilta niihin syntyneitä vesirinkulavärjäytymiä
Edellä mainittuja tuotteita on saatavina mm. apteekeista. Niitä on kokeiltava aina ensin testikappaleeseen aineiden seosvahvuuksia sekä mikä millekin puulle parhaiten soveltuu.