Pyöreäpuu

Pyöreän puun varastointi

Pyöreän ja erikoispuutavaran varastointiaika tulee olla mahdollisimman lyhyt: sulana aikana muutama viikko ja keskikesällä vain pari viikkoa. Pakkasilla varastointiaika on pidempi. Myös varastointipaikka vaikuttaa puutavaran laatuun. On pidettävä huolta, etteivät tukit joudu kosketuksiin hiekan tai kivien kanssa. Aluspuiden tulee olla tarpeeksi korkeita, että ilma pääsee kiertämään.

Kesäaikana kannattaa tukkipino laittaa tuuliseen paikkaan, jolloin kosteus haihtuu eikä sinistymiä synny. Kesällä hyönteistuhoja aiheutuu herkästi ja erityisesti heinäkuussa kannattaa välttää metsävarastointia!

Talvivarastoinnissa aluspuiden tulee olla tarpeeksi korkeita. Tukkeja ei saa pinota lumen päälle, koska lumi ja jää tarttuvat niiden pintaan ja käsittely hankaloituu. Pölkkyjen päät tulee suojata havuilla tai liimata halkeilun estämiseksi.

Visakoivu ja hedelmäpuut voi varastoida pitkäksikin aikaa. Visakoivun tulee olla aisattu (kuorittu) osittain, päät sivelty parafiinilla tai liimalla (kannattaa tehdä kaikille erikoispuulajeille) ja siirretty katettuun tilaan. Hedelmäpuut pitää säilyttää kuorineen ja pölkkyjen päät on käsiteltävä em. tavalla.

Poikkeuksellisia ovat myös tammi-, douglaskuusi-, jalava- ja lehtikuusitukit, joita voi säilyttää sahaamatta jopa 2 vuotta. Nämä puut eivät mene pilalle, vaan niissä olevat jännitykset vähenevät.